Τελευταίες αναρτήσεις

Τελευταίες αναρτήσεις

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Συμμετείχαμε στο πείραμα του Εραστοσθένη!

  Χθες Δευτέρα, το σχολείο μας μαζί με 450 σχολεία από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ίμβρο,  πήρε μέρος στο "Πείραμα του Ερατοσθένη", που συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τα ΕΚΦΕ Σερρών, Λακωνίας, Πιερίας, Λέσβου και Ηρακλείου Κρήτης. 
  Τα παιδιά της Ε΄ τάξης συζήτησαν στην τάξη για τη ζωή και το έργο του Ερατοσθένη και ιδιαίτερα για το περίφημο πείραμά του.
http://panekfe.gr/downloads/ekfe/2015-ekfe-serrwn-presentation-Eratosthenes.pdf
(Πάτησε στην εικόνα για να ενημερωθείς για τον Ερατοσθένη)
  Στη συνέχεια μέτρησαν το ύψος των αντικειμένων που θα χρησιμοποιούσαν και με τη βοήθεια των οδηγιών από το ΕΚΦΕ Σερρών βρήκαν την απόσταση του σχολείου από τον Ισημερινό και την ώρα που πρέπει να γίνει το πείραμα.
  Την προκαθορισμένη ώρα (12.37) κατέβηκαν στο προαύλιο και πραγματοποίησαν τις μετρήσεις τους!
 Έπειτα στην τάξη εισήγαγαν τις μετρήσεις τους στο πρόγραμμα του ΕΚΦΕ Σερρών και υπολόγισαν την ακτίνα και τη περίμετρο της Γης.
  Επειδή όλες οι ομάδες έβγαλαν διαφορετικά αποτελέσματα (ποσοστό διαφοράς ακτίνας από -0,21% έως 1,23%), συζήτησαν για τα λαθάκια που έκαναν στη μέτρηση της σκιάς και για τον απίστευτο τρόπο που ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περίμετρο της Γης πριν από χιλιάδες χρόνια με περιθώριο λάθους μόλις 1%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι μηνύματα με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση!